Wat komt er kijken bij het overlijden van een familielid?

Wanneer een familielid overlijdt is dit een erg verdrietige periode. Het is voor de meeste mensen lastig om het verlies te verwerken en het is dan ook niet gek dat dit in sommige gevallen veel tijd kan kosten. Daar komt nog bij dat er bij het overlijden van een familielid een hoop zaken zijn die geregeld moeten worden. Jij en de andere nabestaanden zullen ervoor moeten zorgen dat dit allemaal op een goede manier gebeurt. 

Het regelen van een uitvaart

Natuurlijk is het eerste waar de meeste mensen aan zullen denken bij het overlijden van een familielid het regelen van een mooie uitvaart. Het kan voor de nabestaanden lastig zijn om dit allemaal kort na het overlijden van hun dierbare te regelen, maar toch is het erg belangrijk dat dit op een goede manier wordt gedaan. Daarom is het slim om op zoek te gaan naar een bedrijf wat je kan helpen bij het plannen van de uitvaart. Je kunt er dan het best voor kiezen om een uitvaartondernemer uit de woonplaats van de overledene te benaderen. Als de wens van de overledene was om op een andere plek begraven te worden, is het slim om een uitvaartondernemer te benaderen die actief is in deze omgeving. Dit zal erg handig zijn bij het plannen van de uitvaart. Je kunt immers geen uitvaart Amsterdam plannen met een uitvaartondernemer uit Nijmegen. 

De erfenis

Bij het overlijden van een familielid komt in veel gevallen een erfenis kijken. Natuurlijk zal niet iedereen iets nalaten aan zijn of haar nabestaanden, maar vaak is dit wel het geval. Het kan per situatie erg verschillend zijn op welke manier een erfenis wordt verdeeld. Meestal heeft de overledene zelf een testament opgesteld en dit laten ondertekenen door een notaris. Als dit niet door een notaris is ondertekent, is het in veel gevallen niet genoeg om als rechtsgeldig gezien te worden. Het kan ook zo zijn dat degene die is overleden geen testament had, maar wel bezittingen die verdeeld moeten worden. Meestal is het dan slim om met alle mensen die hier mogelijk recht op hebben naar een notaris te gaan.

Houd rekening met de erfbelasting

Het is niet zo dat je automatisch alle bezittingen van de overledene krijgt als jij de enige erfgenaam bent. Dat komt doordat er in Nederland ook belasting betaalt moet worden over een erfenis. Dit is niet altijd het geval, maar wanneer een erfenis hoog genoeg is, moet hier ongetwijfeld belasting over betaald worden. Daarom is het wel van belang dat je je hiervan bewust bent zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan wanneer je de erfenis in ontvangst neemt.

Share

Recente Blogs

Leuk om te lezen

Kaas: de grootste trots van Nederland

Nederland staat bekend om molens, klompen en kaas. De eerste twee zijn een beetje...

Verschillende ideeën om je muur te versieren

Een mooie versierde muur kan een kamer veel kleur en warmte geven. Vraag je...

Sportief genieten van water bij het meer of op het strand

In de zomer is er niets lekkerder dan bij het meer of op het...

Brooks hardloopschoenen van een goede kwaliteit!

Ben jij nou een fanatieke hardloper? Dan moet je natuurlijk wel goede hardloopschoenen hebben....