Uniek, sterk hout

Wat is er allemaal mogelijk als je je eigen handgemaakte houten tafel wil? Een zelfontworpen meubel heeft een verhaal en is aangepast op jouw interieur, stijl en smaak. Er wordt niet gewerkt met standaardmaten, maar juist een variatie aan mogelijkheden. Er zijn drie verschillende opties als het gaat om deuren, namelijk schuifdeuren, wegdraaideuren en scharnierdeuren. Ook zijn er voor glas verschillende opties, zoals gebobbeld glas, geëtst glas ster en geëtst jugendstil glas. Voor een mooie tafel wil je een sterke, stabiele en betrouwbare tafel in je eet- en of woonkamer die jarenlang meegaat. Om dit te realiseren wordt de tafel met een pen en gatverbinding vervaardigd. Kies je voor een strakke poot, tapse poot of toch een ronde gedraaide poot?

Handgemaakt

In de jaren 80 van de vorige eeuw werden kasten voor het eerst ontdaan van hun verflaag door gebruik te maken van caustic soda/natronloog. De kasten werden ondergedompeld in dit chemische goed en nadien afgespoten met water waardoor ze blank en onbehandeld verder bewerkt konden worden met de hand. Later kwam er veelvuldig vraag naar grenen meubelen waar geen antieke exemplaren van bestaan, zoals bijvoorbeeld de computerkast. Om de kleur van het nieuwe hout de uitstraling te geven van antiek meubilair, werd het gekleurd met beits. Boenwas reinigt en beschermt meubelen en houten oppervlakken binnenshuis. Door het boenen van de was komt er een bescherm en glans laag op het hout.

Meubelmaker

Een meubelmaker is onder andere in staat om uit hout, afgewerkte meubels te maken. Veel soorten meubels kunnen gemaakt worden.

Een meubelmaker is een ambachtsman of vakman die beroepsmatig meubels vervaardigt en herstel, met behulp van handgereedschap en bewerkingsmachines. Doorgaans maak een meubelmaker meubels als tafels, stoelen, kasten, bedden, banken, keukens en radiatoren panelen. Maar men kan ook hele interieurs vervaardigen. In dit geval spreekt men van een interieurbouwer. Een meubelmaker kan geheel zelfstandig werken, waarbij hij een meubel bedenkt, ontwerpt en uitwerkt, maar kan ook alleen de productie uitvoeren. Hij maakt enkelstuks meubelen of een (kleine) serie. Een meubelmaker werkt van in een meubelmakerij of een meubelfabriek, maar soms ook in een eigen atelier of werkplaats. Verder kunnen ze als interieurbouwer in de standbouw, jachtinterieurbouw of scheepsinterieurbouw werken. Om meubelmaker te worden moet je minimaal een mbo-opleiding volgen.

Houtsoorten die geschikt zijn voor meubelmakers en interieurbouw zijn over het algemeen noten, kersen, eiken, mahonie, grenen, tulpenbomen, plantage teak, berken, beuken, essen, esdoorn, lepen en lariks. Hout komt door zijn natuurlijke karakter tot zijn recht in zowel een klassieke als een zeer hedendaagse inrichting.

Share

Recente Blogs

Leuk om te lezen

Wat zijn de mooiste portemonnees?

Een portemonnee is eigenlijk onmisbaar voor ieder persoon. Er zijn veel verschillende soorten en...

Een visvakantie Frankrijk: daar kom je tot rust!

Wil je er echt even helemaal tussenuit. Even niks anders doen dan lekker aan...

Zo kom je aan een technische functie!

Als je een technische specialist bent en ook een opleiding in de techniek afgerond...

Een echte smalle hoge kerstboom voor elk huis!

Wil je een echte smalle hoge kerstboom in huis halen? Dan ben je bij...