Als ondernemer weet je als geen ander hoe prijzig het ondernemersleven kan zijn. Natuurlijk moet ondernemen je uiteindelijk altijd meer geld opleveren. Daarom is het aan te raden om eens goed te onderzoeken op welke onderdelen in je bedrijf je geld kunt besparen. Een van die onderdelen is je zakelijke energierekening. Door te beginnen met energie vergelijken zakelijk kun je gegarandeerd geld besparen op je maandelijkse energiekosten. Op jaarbasis scheelt je dit enkele tientjes tot wel honderden euro’s! Hoe je daar precies mee begint en waar je nog meer op moet letten voor goedkope mkb energie scoren, lees je in dit artikel.
Zoek altijd naar een nieuwe deal (als het kan)
Iets wat veel ondernemers doen wanneer ze eenmaal een zakelijk energiecontract hebben, is blijven hangen bij dat energiebedrijf. Ze vergeten om over te stappen of vinden het eigenlijk wel prima. Een nieuw zakelijk energiecontract zoeken kost alleen maar tijd en energie, toch? Nee, eigenlijk niet. Althans – dat hoeft niet, mits je weet hoe je een nieuw zakelijk energiecontract moet zoeken. Dat zit namelijk zo: er zijn altijd energiebedrijven in Nederland die zakelijke stroom leveren en op zoek zijn naar nieuwe klanten. Daarom bieden ze altijd aantrekkelijke kortingen en cadeaus aan; puur om klanten te trekken. Dat betekent dat er dus eigenlijk altijd ergens anders een betere deal te scoren is, ook al denk je dat je zo goedkoop uit bent. Daarom loont het zeker om over te stappen op het moment dat het kan en zeker niet te blijven hangen bij je huidige energieleverancier. Alleen zo scoor je een goedkopere deal voor je zakelijke energie.
Gebruik een zakelijke energievergelijker
Nu vraag je je misschien af hoe je een goedkoper energiecontract kunt vinden. Heel simpel: door te beginnen met mkb energie vergelijken. Dat doe je met behulp van een zakelijke energievergelijker. Dat is een tool die voor jou op zoek gaat naar meerdere matches op het gebied van zakelijke energie. Het enige wat je hiervoor moet weten, is je jaarlijkse energieverbruik. Die gegevens vind je meestal op je jaarafrekening. Mocht je net zijn begonnen met ondernemen dan kun je je netbeheerder contacteren om te vragen hoe het jaarlijkse verbruik eerder in het desbetreffende pand was. Vervolgens gaat de tool voor je op zoek naar meerdere passende energiedeals. Je krijgt hierbij altijd meerdere te zien (inclusief het aanbod en de prijzen) waardoor je uiteindelijk zelf de keuze kunt maken waar je voor gaat. Goed om te weten: via zo’n tool zie je altijd het meest complete aanbod. Dat betekent dat je nergens anders een betere deal kunt scoren. Dat scheelt je ontzettend veel zoekwerk!
Check een aantal data voor goedkope energie
Tot slot moet je weten dat er een aantal data is waar je op moet letten wanneer je een zakelijk energiecontract af gaat sluiten. Als eerst is de einddatum van groot belang. Zoals je hierboven las, is het belangrijk om regelmatig over te stappen wanneer dit mogelijk is. Doe dit in ieder geval voordat de einddatum verstreken is; je energieleverancier mag je huidige energiecontract anders stilzwijgend verlengen. Dat gebeurt helaas nooit tegen aantrekkelijke energietarieven. Kijk niet alleen naar de einddatum, maar ook naar de opzegtermijn. Ieder energiecontract heeft zo’n termijn – dat is de termijn waarin je mag overstappen. Per energieleverancier verschilt het wanneer de opzegtermijn van start gaat. De ene hanteert een termijn van 30 dagen en de ander van drie maanden. Wat die termijn ook is, zorg ervoor dat je binnen die tijd opzegt en overstapt en er is niets aan de hand. Ben je te vroeg? Dan moet je een opzegboete betalen. Ook dat is natuurlijk hartstikke zonde van je geld.